Kuchnia czasów wojny. Warsztaty historyczno-kulinarne
W ramach cyklu „Kuchnia czasów wojny. Warsztaty historyczno-kulinarne” zapraszamy do wspólnego odkrywania, jak wyglądała codzienność przy kuchennym stole w realiach okupacji. Uczestnicy warsztatów poznają codzienność kuchni lat okupacji i dowiedzą się, jak w warunkach niedoboru tworzono proste, pożywne dania. Wspólnie przygotują potrawy oparte na oryginalnych przepisach z tamtego czasu. To wyjątkowa okazja, by połączyć historię z praktyką, a teorię z zapachem świeżo gotowanej zupy, duszonych warzyw. Warsztaty odbywają się w ramach programu wydarzeń towarzyszących wystawie czasowej „Fauna. Zwierzęta na wojnie i ich ludzie”.
Listopad 5 i 7–8 listopada br.
Temat: Kuchnia jarzynowa i zupa
W pierwszej odsłonie cyklu sięgniemy po przepisy z 1941 roku:
– Zupa z brukwi
– Kasza jaglana z cebulą
Uczestnicy dowiedzą się, jak w czasie wojny wykorzystywano proste składniki, tworząc pożywne dania w warunkach reglamentacji i niedoborów.
Środa i piątek (9.00–12.00) – grupy zorganizowane
Sobota (10.00–13.00 oraz 14.00–17.00) – uczestnicy indywidualni
Miejsce: Galeria Metropolia, ul. Jana Kilińskiego 4, poziom 2 The Kitchen
Czas trwania: ok. 3 godziny
Listopad (26 i 28–29 listopada 2025 r.)
Temat: Potrawy z kapusty – kuchnia okupacyjna
Kolejna odsłona poświęcona będzie jednemu z najważniejszych składników kuchni wojennej – kapuście.
Na podstawie przepisów przygotujemy:
– Groch z kapustą
– Budyń z kapusty
To dania, które łączyły prostotę, sytość i pomysłowość — cechy tak charakterystyczne dla kuchni czasów okupacji.
Środa i piątek (9.00–12.00) – grupy zorganizowane
Sobota (10.00–13.00 oraz 14.00–17.00) – uczestnicy indywidualni
Miejsce: Galeria Metropolia, ul. Jana Kilińskiego 4, poziom 2 The Kitchen
Czas trwania: ok. 3 godziny
Miejsce wszystkich edycji: Galeria Metropolia, ul. Jana Kilińskiego 4, 80-452 Gdańsk, poziom 2 The Kitchen.”
Zapisy: Aby wziąć udział w warsztatach należy zakupić bilet.




